RFC F2003 I/O DECIMAL= specifier

Jerry DeLisle jvdelisle@verizon.net
Sat Feb 23 10:57:00 GMT 2008


Jerry DeLisle wrote:
> Hi all,
> 
> I am moving along on F2003 I/O features.  Currently in gfortran, we 
> allow as an extension, the use of commas as a delimiter between 
> numerical values during formatted READ.
> 
> Naturally, this conflicts with DECIMAL="comma" in I/O statements and we 
> get some pretty interesting results.
> 
> I am proposing that if DECIMAL="comma" is explicitly given in an I/O 
> statement that the use of comma as a delimiter for the associated unit 
> is automatically disabled.  Otherwise, behavior will remain the same.  
> If DECIMAL is unspecified, the behavior will default to DECIMAL="point"
> 
> Seems logical to me, but I wanted to keep others in the loop.
> 
> OK?
> 
Found this in the F2003 Standard: Section 10.9

A comma optionally preceded by one or more contiguous blanks and optionally 
followed by one or more contiguous blanks, unless the decimal edit mode is 
COMMA, in which case a semicolon is used in place of the comma ...

This takes care of it.

Jerry



More information about the Fortran mailing list